Gyermekfogászat

GyermekfogászatrólFontosnak tartom, hogy a kis páciensek ne akkor találkozzanak először a fogorvossal, ha már panaszaik vannak, hiszen így negatív élményt szerezhetnek, mely életük folyamán végigkísérheti őket. Lényeges, hogy minél korábban játékosan ismerkedjenek, barátkozannak a rendelői környezettel.
Türelemmel próbálok közeledni feléjük, hiszen célom, hogy bizalmukba férkőzzek, félelmeiket eloszlassam.
Lényegesnek tartom már kisgyermek korban a helyes szájápolásra nevelést, "fogbarát" táplálkozást és a rendszeres fogorvosi ellenőrzést.

 
Gyermekfogak gondozásaAz első fog kibújásakor meg kell kezdeni a fogak ápolását.
Az első fogacska általában hat hónapos - 1 éves korban bújik elő, ám már a fogak előtörése előtt is érdemes a szájápolást elkezdeni, a csecsemők ínyét megtisztítani, tulajdonképpen áttörölni nedves gézzel vagy vattapálcával az esti lefekvés előtt. A fogzás ideje alatt az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak előtörése kellemetlenséggel, fájdalommal jár. A kicsi rossz közérzetén segíthetünk, ha az ínyét ujjunkra csavart tiszta, nedves gézzel masszírozzuk. Kezdetben a fogzás alatt érdemes gumisörtés felszínű rágókát használni.
A tejfogak ápolása a maradó fogakéhoz hasonlóan nagyon fontos, éppen emiatt már amikor megjelennek az első fogacskák hozzá kell szoktatni a kicsiket a fogápoláshoz.

A baba első fogkeféje lágy sörtéjű és kicsi fejű legyen, melyet könnyen használhatsz a szájában.

Mikor már döntésképes korba ér a gyermek vonjuk be őt is a fogkefe választásba , mert fontos, hogy tetszen neki az.
Kezdetben csak rágcsálni fogja a fogkefét, de ez nem baj, a lényeg a rendszeres használat megszokása. Természetesen ilyenkor még a szülő feladata a fogacskák tisztán tartása.

Hatásos lehet, ha együtt tisztítjuk fogainkat, mivel a gyermekeknél igen erős az utánzási hajlam. Nem kell a gyermeket erőszakkal fogmosásra szoktatni, sokkal előnyösebb, ha játszva tanulja meg.
Fogkrémet csak akkor adjunk neki, ha már tud öblíteni, így tudjuk elkerülni, hogy ne nyelje le azt.

A gyermekek nagyon élvezik a fogmosást, ha ők is kivehetik belőle a részüket, ezért hagyjuk gyermekünket kibontakozni, végül vegyük át tőle a fogkefét, és a példás végeredmény céljából mossuk meg mi is a fogait: kizárólag vízszintes mozdulatokkal! Ahogy fejlődik gyermekünk kézügyessége, mutassuk meg neki a megfelelő fogmosási technikát. Az iskoláskorú gyermekeket már meg lehet tanítani a helyes mozdulatokra, úgy hogy önállóan is meg tudják tisztítani fogaikat. Ellenőrizni ekkor is kell őket.

Milyen fogkrémet válasszunk gyermekünknek?

Mindenképp gyerekfogkrémet, mert ezeknek a fluoridtartalma lényegesen kisebb, mint a felnőtt fogkrémeké. Nem baj, ha gyermekünk egyszer-egyszer lenyeli a fogkrémet, azonban vigyázni kell, mert a fluor nagy mennyiségben káros a szervezetre. A fogkefére eleinte csak borsónyi mennyiségű gyermekfogkrémet tegyünk, mert nagy valószínűséggel a művelet végéig az egészet lenyeli. Igyekezzünk megtanítani neki, hogy a fogkrémet ki kell köpni, és többször öblítsük is át a szájüreget.

 

Tejfogszuvasodás

A tejfog anatómiája különbözik a maradó fogaktól, bennük az idegkamra tágabb, a zománcréteg kisebb, ezért  a fogszuvasodás sokkal gyorsabban tud terjedni, mint a maradó fogak esetében. A tejfogszuvasodás  panasza hasonló a maradó fogéhoz: hideg-meleg érzékenység, édes ételek és italok fogyasztásakor jelentkező fájdalom. Tévhit, ha azt gondoljuk, hogy a tejfogakat nem kell betömni. A szuvas tejfogak környezetében a maradó fogak is károsodást szenvednek.

 

Tejfogtömés

A szuvas rész eltávolítása után fehér színű üvegionomer cement  tömőanyagot helyezünk a tejfogba. Ennek a tömőanyagnak az előnye, hogy folyamatosan fluoridot ad le a fog felé, így nem engedi, hogy az újból kilyukadjon.Töméssel maga a tejfog élettartama nő meg, nem szívódik fel a gyökere idejekorán és mindaddig betölti a funkcionalitását, míg a végleges (maradandó) fog ki nem bújik. Fontos, hogy a szuvas tejfogakat ne hanyagoljuk el, mert helyfenntartó szerepük jelentős a későbbi fogváltás időszakában. Az el nem látott szuvas tejfogak fogbélgyulladáshoz, csonthártyagyulladáshoz vezethetnek. Az ilyen megbetegedések igen fájdalmasak.

 

Tejfog elcsiszolása

A fogváltás közelében alkalmazzuk ezt az eljárást. Amennyiben a szuvas tejfog ép tej- vagy maradófoggal érintkezik, a szuvas fog felszínét egy pici gyémánttal elfúrjuk, így tisztíthatóvá válik a két fog közötti felszín, ill. a szuvasodás nem terjed át a szomszédos fogra.

 

Tejfog eltávolítása


A tejfog eltávolítása csak akkor javasolt, ha a tejfognak megfelelő maradó fog áttörése 1 éven belül várható. Amennyiben idő előtt kell eltávolítani a tejfogat (főként 4-5-ös tejfog), akkor helyfenntartó alkalmazása ajánlott, ugyanis ez biztosítja a megfelelő maradó fogazat kialakulását.

 

Befolyásolhatják e a szuvas tejfogak a maradók  szuvasodását?

Ha  a szájüregben szuvas tejfogak vannak, szinte biztos, hogy a maradófogak is szuvassá válnak kisebb-nagyobb mértékben. Ennek az az oka, hogy kinövő maradófogak a tejfogak szuvas felszíneivel érintkeznek, továbbá a maradófogak egy "szuvasodásos környezetbe" nőnek bele.

 

Barázdazárás

Leggyakrabban alkalmazott megelőző beavatkozás. Szerepe az, hogy a szuvasodásra hajlamos fogfelszíneket védőburokkal lássuk el, ezzel meggátolva a szuvasodás kialakulását és/vagy továbbterjedését. Az őrlőfogak rágófelszíne barázdált, ezen területen az ételmaradékok megrekedhetnek  és a felszaporodó baktériumok elindítják a fog szuvasodását. A barázdazárás során ezen felszíneket kenjük be híg, folyékony szerrel, amely szétfolyik a barázdákban, megkeményedik.  Legkedvezőbb mielőbb a fog áttörését követően elvégezni. Később  sötét csíkok jelenhetnek meg a fogak rágófelszínén. Ekkor az ún. minimálinvazív technika segítségével kiterjesztett barázdazárás végezhető, amely a csíkok nagyon finom, vékony fúróval történő felszíni feltárását jelenti a lehető legminimálisabb foganyag feláldozásával.

 

Tejfogak áttörési sorrendje

 

 

Maradó fogak előtörésének ideje

 

 

Végezetül pedig gyermekkorom egyik legkedvesebb könyvét ajánlom minden kisgyermekes szülőnek!

 

 

 

 

 

Aktuális hírek


Időpontegyeztetés miatt NE hétfőn délután és NE kedden délelőtt hívjanak, mivel a rendelést nem tudom addig folytatni. Se a székben ülő betegnek, se a telefon végén váró páciensnek nem jó, ha rendelési időben telefonálnak. A hét többi munkanapján bátran kereshetnek telefonon.

Bármilyen kérdés esetén itt érnek el: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Friss hírekért látogassanak ismét a weboldalra.
Dr. Farkas Anna