Gyermekfogászat

GyermekfogászatrólFontosnak tartom, hogy a kis páciensek ne akkor találkozzanak először a fogorvossal, ha már panaszaik vannak, hiszen így negatív élményt szerezhetnek, mely életük folyamán végigkísérheti őket. Lényeges, hogy minél korábban játékosan ismerkedjenek, barátkozannak a rendelői környezettel.
Türelemmel próbálok közeledni feléjük, hiszen célom, hogy bizalmukba férkőzzek, félelmeiket eloszlassam.
Lényegesnek tartom már kisgyermek korban a helyes szájápolásra nevelést, "fogbarát" táplálkozást és a rendszeres fogorvosi ellenőrzést.

 
Gyermekfogak gondozásaAz első fog kibújásakor meg kell kezdeni a fogak ápolását.
Az első fogacska általában hat hónapos - 1 éves korban bújik elő, ám már a fogak előtörése előtt is érdemes a szájápolást elkezdeni, a csecsemők ínyét megtisztítani, tulajdonképpen áttörölni nedves gézzel vagy vattapálcával az esti lefekvés előtt. A fogzás ideje alatt az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak előtörése kellemetlenséggel, fájdalommal jár. A kicsi rossz közérzetén segíthetünk, ha az ínyét ujjunkra csavart tiszta, nedves gézzel masszírozzuk. Kezdetben a fogzás alatt érdemes gumisörtés felszínű rágókát használni.
A tejfogak ápolása a maradó fogakéhoz hasonlóan nagyon fontos, éppen emiatt már amikor megjelennek az első fogacskák hozzá kell szoktatni a kicsiket a fogápoláshoz.

A baba első fogkeféje lágy sörtéjű és kicsi fejű legyen, melyet könnyen használhatsz a szájában.

Mikor már döntésképes korba ér a gyermek vonjuk be őt is a fogkefe választásba , mert fontos, hogy tetszen neki az.
Kezdetben csak rágcsálni fogja a fogkefét, de ez nem baj, a lényeg a rendszeres használat megszokása. Természetesen ilyenkor még a szülő feladata a fogacskák tisztán tartása.

Hatásos lehet, ha együtt tisztítjuk fogainkat, mivel a gyermekeknél igen erős az utánzási hajlam. Nem kell a gyermeket erőszakkal fogmosásra szoktatni, sokkal előnyösebb, ha játszva tanulja meg.
Fogkrémet csak akkor adjunk neki, ha már tud öblíteni, így tudjuk elkerülni, hogy ne nyelje le azt.

A gyermekek nagyon élvezik a fogmosást, ha ők is kivehetik belőle a részüket, ezért hagyjuk gyermekünket kibontakozni, végül vegyük át tőle a fogkefét, és a példás végeredmény céljából mossuk meg mi is a fogait: kizárólag vízszintes mozdulatokkal! Ahogy fejlődik gyermekünk kézügyessége, mutassuk meg neki a megfelelő fogmosási technikát. Az iskoláskorú gyermekeket már meg lehet tanítani a helyes mozdulatokra, úgy hogy önállóan is meg tudják tisztítani fogaikat. Ellenőrizni ekkor is kell őket.

Milyen fogkrémet válasszunk gyermekünknek?

Mindenképp gyerekfogkrémet, mert ezeknek a fluoridtartalma lényegesen kisebb, mint a felnőtt fogkrémeké. Nem baj, ha gyermekünk egyszer-egyszer lenyeli a fogkrémet, azonban vigyázni kell, mert a fluor nagy mennyiségben káros a szervezetre. A fogkefére eleinte csak borsónyi mennyiségű gyermekfogkrémet tegyünk, mert nagy valószínűséggel a művelet végéig az egészet lenyeli. Igyekezzünk megtanítani neki, hogy a fogkrémet ki kell köpni, és többször öblítsük is át a szájüreget.

 

Tejfogszuvasodás

A tejfog anatómiája különbözik a maradó fogaktól, bennük az idegkamra tágabb, a zománcréteg kisebb, ezért  a fogszuvasodás sokkal gyorsabban tud terjedni, mint a maradó fogak esetében. A tejfogszuvasodás  panasza hasonló a maradó fogéhoz: hideg-meleg érzékenység, édes ételek és italok fogyasztásakor jelentkező fájdalom. Tévhit, ha azt gondoljuk, hogy a tejfogakat nem kell betömni. A szuvas tejfogak környezetében a maradó fogak is károsodást szenvednek.

 

Tejfogtömés

A szuvas rész eltávolítása után fehér színű üvegionomer cement  tömőanyagot helyezünk a tejfogba. Ennek a tömőanyagnak az előnye, hogy folyamatosan fluoridot ad le a fog felé, így nem engedi, hogy az újból kilyukadjon.Töméssel maga a tejfog élettartama nő meg, nem szívódik fel a gyökere idejekorán és mindaddig betölti a funkcionalitását, míg a végleges (maradandó) fog ki nem bújik. Fontos, hogy a szuvas tejfogakat ne hanyagoljuk el, mert helyfenntartó szerepük jelentős a későbbi fogváltás időszakában. Az el nem látott szuvas tejfogak fogbélgyulladáshoz, csonthártyagyulladáshoz vezethetnek. Az ilyen megbetegedések igen fájdalmasak.

 

Tejfog elcsiszolása

A fogváltás közelében alkalmazzuk ezt az eljárást. Amennyiben a szuvas tejfog ép tej- vagy maradófoggal érintkezik, a szuvas fog felszínét egy pici gyémánttal elfúrjuk, így tisztíthatóvá válik a két fog közötti felszín, ill. a szuvasodás nem terjed át a szomszédos fogra.

 

Tejfog eltávolítása


A tejfog eltávolítása csak akkor javasolt, ha a tejfognak megfelelő maradó fog áttörése 1 éven belül várható. Amennyiben idő előtt kell eltávolítani a tejfogat (főként 4-5-ös tejfog), akkor helyfenntartó alkalmazása ajánlott, ugyanis ez biztosítja a megfelelő maradó fogazat kialakulását.

 

Befolyásolhatják e a szuvas tejfogak a maradók  szuvasodását?

Ha  a szájüregben szuvas tejfogak vannak, szinte biztos, hogy a maradófogak is szuvassá válnak kisebb-nagyobb mértékben. Ennek az az oka, hogy kinövő maradófogak a tejfogak szuvas felszíneivel érintkeznek, továbbá a maradófogak egy "szuvasodásos környezetbe" nőnek bele.

 

Barázdazárás

Leggyakrabban alkalmazott megelőző beavatkozás. Szerepe az, hogy a szuvasodásra hajlamos fogfelszíneket védőburokkal lássuk el, ezzel meggátolva a szuvasodás kialakulását és/vagy továbbterjedését. Az őrlőfogak rágófelszíne barázdált, ezen területen az ételmaradékok megrekedhetnek  és a felszaporodó baktériumok elindítják a fog szuvasodását. A barázdazárás során ezen felszíneket kenjük be híg, folyékony szerrel, amely szétfolyik a barázdákban, megkeményedik.  Legkedvezőbb mielőbb a fog áttörését követően elvégezni. Később  sötét csíkok jelenhetnek meg a fogak rágófelszínén. Ekkor az ún. minimálinvazív technika segítségével kiterjesztett barázdazárás végezhető, amely a csíkok nagyon finom, vékony fúróval történő felszíni feltárását jelenti a lehető legminimálisabb foganyag feláldozásával.

 

Tejfogak áttörési sorrendje

 

 

Maradó fogak előtörésének ideje

 

 

Végezetül pedig gyermekkorom egyik legkedvesebb könyvét ajánlom minden kisgyermekes szülőnek!

 

 

 

 

 

Aktuális hírek

AUGUSZTUS 26.-TÓL SZEPTEMBER 08.-IG NYÁRI SZABADSÁGOM TÖLTÖM. SZABADSÁGOM ALATT TELEFONRA NEM VÁLASZOLOK, KÉREM NE KERESSENEK ELSŐ RENDELÉSI NAP SZEPTEMBER 08. HÉTFŐ