Fogszabályozás

Mit jelent a fogszabályozó kezelés?


Fogszabályozás során fogak, fogcsoportok mozgatása (döntése, forgatása) történik.
A fogszabályozás nem más, mint a fogak, a fogmedernyúlványok és az állcsontok helyzeti és alaki rendellenességeinek diagnosztizálása, gyógyítása illetve megelőzése.

A rendellenességek kialakulását öröklött és szerzett okok befolyásolhatják.
Öröklött tényezők: a fogak mérete, alakja, arccsont mérete, fogcsíra hiányok, bulldogharapás, mélyharapás.
Szerzett tényező lehet: szájlégzés, atípusos nyelés, ujjszopás, körömrágás, fogcsikorgatás, táplálkozási szokások, szuvas fogak nem időben történő fogászati ellátása, általános betegségek.

A fogazat szabálytalansága nemcsak esztétikailag kedvezőtlen, hanem nehezíti az eredendően ép fogazat és fogágy megőrzését, ínygyulladáshoz, fogágybetegségekhez vezethet, beszédhibákat, a rágás tökéletlensége miatt pedig emésztési zavarokat okozhat.

A fogszabályozó kezelés célja a fogazat normális fejlődésének biztosítása az akadályozó tényezők elhárítása révén, a normális funkció és az ideális forma (esztétikum) létrehozása, illetve a már kialakult rendellenességek esetében annak helyreállítása.A fogszabályzó készülékek típusai

A fogszabályozó készülékek lehetnek kivehetők és rögzítettek.

Kivehető fogszabályozó készülékek


Ahogy a nevükben is benne van, bármikor eltávolíthatóak a szájból. Ez az egyik előnyük, hiszen a páciens bármikor eltávolíthatja azt, így esztétikailag kevésbé zavaróak mint felragasztott társaik.

Számos fajtájuk ismeretes. Lehetnek a felső, illetve alsó fogsorra illeszthetők, de rögzülhetnek egyszerre mindkettőre. Viselni éjszaka és napközben is szükséges, ideális esetben összesen 12-14 órát. Ha ennél kevesebbet hordja a kis páciens, természetesen a kezelési idő hosszabbodik.

Ezen készülékeknek számos alkalmazási lehetőségük van, azonban nem képesek mindenfajta fogazati rendellenesség orvoslására.

A kivehető készülékeket lányoknak kb. 10-14, fiúknak kb. 12-15 éves korig szoktak javasolni, később többnyire a rögzített készülék jöhet szóba.


Fajtái: 

1.    Trainerek:     azokat a szilikonból gyártott, aktivátor mechanizmusú készülékeket nevezzük, amelyekben az alsó és a felső fogívek számára – a funkciójának megfelelő – „beleharaptató” helyet képeztek ki. Ezen készülékek az arc, a nyelv, és rágóizomzat megfelelő működését segítik elő. Korai gyermekkorban, akár 2-3 éves kortól korrigálható az izmok helytelen működése, és megszüntethetők a rossz szokások (pl.: ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, ajakbeharapás). Ezen hatásoknak köszönhetően lehetővé teszi az állcsontok megfelelő fejlődését, és korrigálja a növekvő fogak helyzetét.2.    Egyszerű lemezek:     olyan kivehető készülékek, amelyek az állcsonton belül oldanak meg bizonyos fogazati eltéréseket pl. résesség, torlódás, keresztharapás

 3.   Funkciós készülékek:      azok a fogszabályozók, amelyek az alsó és felső állcsont növekedését, fejlődését befolyásolják a vegyes fogazati időszakban ( 8–12 éves kor között használatosak)

 4.  Retenciós lemezek:     ezen készülékek a rögzített fogszabályozóval elért eredményt stabilizálják (tartják helyben). Hordásuk elengedhetetlen, hiszen nélkülük a fogak eredeti helyzetükbe (vagy annál rosszabb pozícióba) vándorolhatnak vissza.

 

 
Rögzített fogszabályozó készülék

Ezen fogszabályozók tartó elemei a kezelés teljes hosszában fel vannak ragasztva a fogakra, azok nem eltávolíthatóak. Így a páciens azt éjjel-nappal viseli. A kezelési idő ezért rövidebb mint kivehető társánál. Hátránya előbbivel szemben az, hogy fokozott szájhigiéne betartása nélkülözhetetlen, hiszen hiányában fennáll a fogszuvasodás fokozott veszélye.

Minden rögzített fogszabályozó készülék bracketekből, gyűrűkből, ligatúrákból, ívből áll.

Bracketek:

A bracketek készülhetnek fémből, kerámiából, zafírkristályból, műanyagból. Közöttük levő leglényegesebb különbség az esztétikum.

Leggyakrabban használatosak fém bracketek. Ezek többnyire rozsdamentes acélból készülnek. Előnyük, hogy jól tapadnak a fogfelszínhez, jól tisztíthatók és kedvezőbb az áruk.

 

A porcelán talpak fogszínűek, jó munkabírók, valamint jól ragaszthatók, azonban drágábbak, mint az előbbiek.

 

A zafírkristály üvegszerűen áttetszők, valamennyi korábban említett kedvező tulajdonsággal bírnak, azonban kissé költségesek.

 

Korábban műanyagból készült bracketeket is használtak, manapság azonban könnyen elszíneződő tulajdonságuk miatt egyre inkább kiszorulnak.

Gyűrűk, tubusok:

Hátsó rágófogra rögzítjük őket, melybe a fogszabályozó ívet helyezzük.

Ívek:

Az íveket a bracketek és gyűrűk/tubusok nyílásaiba helyezzük. Az ívek által közvetített erő segítségével tudjuk a fogakat a megfelelő irányba mozgatni.

 

A fogszabályozás lépései:


1. Első találkozás

Az első vizit alkalmával az orvos meghallgatja a páciens panaszait, kikérdezi milyen okokból szeretné fogait szabályoztatni, mi zavarja őt leginkább a fogazatával kapcsolatosan,mindezek után megvizsgálja.
Ilyenkor történik a páciens felvilágosítása a lehetséges kezelésekről, annak időtartamáról, a kontrollok rendszerességéről, a beavatkozások költségeiről.
Ha gyermekéről van szó, megállapítjuk, szükség van-e szabályozásra, vagy érdemesebb-e várni azzal.


2. Kezelési terv elkészítése

A pontos diagnózishoz, kezelés terv felállításához azonban az alábbiak szükségesek:

    • Panoráma-röntgen felvétel (OP): áttekintést ad a fogak alakjáról, a gyökerek lefutásáról, vegyes fogazatban a még elő nem tört maradó fogak számáról és azok állapotáról, illetve a bölcsességfogak helyzetéről
    • Teleröntgen: oldalirányú koponyafelvétel, az állcsontok egymáshoz viszonyított mérete, helyzete és szöge a felvételen látható és számítható. Ennek alapján jutunk korrekt diagnózishoz. A növekedési tendenciák megítélésére is igen hasznos a teleröntgen felvétel
    • Gipszminták az alsó és a felső fogívről. Alsó, felső lenyomatot veszünk, ami úgy történik, hogy egy erre a célra alkalmas anyagot képlékeny halmazállapotban a lemintázni kívánt szájképletekre nyomunk és megvárjuk, amíg ott megszilárdul. Ezután a megkötött anyagot kiemeljük a szájból. Ezt kiöntve gipsszel létrehozzuk a szájképletek pozitív mását. Dokumentáció céljából ezeket megőrizzük.
    • Arc-,szájfotók : a profil és arcesztétika tanulmányozható. A kezelés végén összehasonlítjuk az arcprofilt a kiindulási állapottal.


Az állkapocsízület vizsgálata, amelynek során felmérjük az állkapocsízületek állapotát és az esetleges panaszok okát.

Mindezek birtokában a fogorvos számításokat végez, pontos diagnózist állít fel, és egyénre szabottan állítja össze a kezelés elemeit, felbecsüli a kezelés várható időtartamát, költségeit.


3. A száj "előkészítése" a fogszabályozásra

A fogszabályozás előtt a szájban található szuvasodásokat el kell látni, az esetleges fogkövet el kell távolítani, hogy ép környezetben kezdhessük el kezelésünket.


4. A készülék átadása, ragasztása, aktiválása

a.) A kivehető készülék átadásakor - a fogorvos bepróbálja a páciens szájába a készüléket, majd őt is megtanítja hogyan kell betenni, kivenni azt. Ellátja megfelelő tanácsokkal a készülék kezelésével, tisztításával kapcsolatban, és felkészíti az esetleges kellemetlenségekre.
Beszél a megszokási fázisról, majd elmondja ezt követően hogyan kell viselnie a készüléket, illetve azt, hogy mikor nem lehet a szájban.

b.) A fix készülék átadása-beragasztása -először a gyűrűk kerülnek fel a rágófogakra. Majd jönnek a bracketek. Gyors leszárítás után következik a kondícionálás, mosás, szárítás, ragasztás, szépen sorban, minden fogra. A kezdő ívet bekötjük a bracketekre, és már kész is a fogszabályzó!


5. Rendszeres ellenőrzések (aktiválások)

A fogszabályozás éveket vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt rendszeres ellenőrzés szükséges. A szakorvosnak látnia kell, hogy az általa tervezett fogmozgatás rendben halad-e, a készülék még fejt-e ki erőt (aktív, avagy sem), szükséges-e cserélni, változtatni.
Az aktiválás a fogszabályzó aktív elemeinek cseréjét, illetve az aktiválható elemek változtatását jelenti. A rögzített készülékeken leggyakrabban a gumikat cseréljük (amelyek pompázhatnak a szivárvány színeiben). A drótligatúrákat is kell cserélni, illetve a megfelelő íveket kell időről-időre váltani.
Kivehető készülékeken a fémíveket kell kissé megformázni, hogy újra szorosak legyenek, illetve a fogak mozdulásának megfelelően a műanyag részből néha el kell csiszolni.
A készülék típusától és az adott kezelési szakasztól függően 2-6 hét a visszarendelés ideje.


6. A fogszabályzó készülék eltávolítása

A rögzített készülék eltávolítása gyors, fájdalommentes beavatkozás. A bracketeket egy speciális fogó segítségével finoman meglazítva a fog sérülése nélkül leválnak. Ezután a fogakon maradt ragasztót lepolírozzuk. Ilyenkor szükség van lenyomat vételére, melynek segítségével elkészül a helybentartó (retenciós) készülék. Erre azért van szükség, mert kezelés végén fennálló fogállás még instabil, a csont még nem keményedett meg annyira, hogy a fogak biztosan a helyükön maradjanak. Így nagyon könnyen visszaalakulhat a rendellenes helyzet. Meghatározott ideig a fogakat helyben kell tartani a retenciós készülék kezdetben nappali+éjszakai, később csak éjszakai hordásával.

Aktuális hírek


Időpontegyeztetés miatt NE hétfőn délután és NE kedden délelőtt hívjanak, mivel a rendelést nem tudom addig folytatni. Se a székben ülő betegnek, se a telefon végén váró páciensnek nem jó, ha rendelési időben telefonálnak. A hét többi munkanapján bátran kereshetnek telefonon.

Bármilyen kérdés esetén itt érnek el: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Friss hírekért látogassanak ismét a weboldalra.
Dr. Farkas Anna

Bemutató videó

Hírlevél