Mit kell tudni a fogmosásról?

A kivehető készülékek esetében nincs szükség speciális szájápolásra. A fogszabályozó szájba helyezése előtt ajánlott fogat mosni. A készüléket napi használata előtt, után célszerű vízzel leöblíteni, erre a célra fenntartott kefécskével megsíkálni. Hetente egyszer javallott fogszabályozó tisztító tabláttás vízben történő kiáztatást.

Rögzített készülék viselésekor szükség van speciális szájápolásra.

2 típusú eszköz beszerzése ajánlott: fogköztisztító kefécske (mely az üvegmosó keféhez hasonlítható) illetve az úgynevezett ortho fogkefe, mely hasonlóan néz ki, mint a hagyományos társa, azzal a különbséggel, hogy a középső sörteszálai rövidebbek, mely lehetővé teszi, hogy egyszerre tisztítsa a fogakat és bracketeket (talpakat, tappancsokat).

Felragasztott készülékes kezelés esetén gyakori, minden étkezés utáni fogmosás szükséges. Fontos, hogy mind a fogak és az íny, mind a felragasztott készülék lepedékmentes legyen a kezelés alatt és azt követően is. Ez azért lényeges, hogy elkerüljük a fogszuvasodást, az ínyproblémákat, és az ép környezetben gyorsabban véghezvigyük a kívánt fogmozgatást.

Néhány tipp a fogmosáshoz, ha rögzített fogszabályozót viselsz:

 

Kell egy kis gyakorlat, de azért ennyire nem bonyolult....;)
Kezdj ortho vagy hagyományos fogkefével!
Figyelj arra, hogy ne maradjon ki egyetlen fogfelszín sem:

Használj interdentális kefécskét a bracketek közötti fogfelszínek megtisztítására! (az ív alatt bujtasd át)

Ha igazán tökéletes munkát szeretnél végezni, fogselymezz! (a fogak egymással érintkező felszínei közé óvatosan vezesd be a képen látható módon)


Végezetül öblögess (elegendő az esti fogmosás után)!